Altijd al benieuwd geweest hoe onze gietijzeren producten gefabriceerd en behandeld worden? In dit blog nemen we u mee in de reis die onze gietijzeren tafelpoten en gietijzeren bankpoten afleggen, van ontwerp naar gereed product.

Ontwerp en tekening

Onze ontwerpen zijn geïnspireerd op machinepoten zoals die in de 18e en 19e eeuw werden gebruikt in grote fabrieken. In de fabrieken stonden verschillende machines, zoals naai- en ponsmachines. In dit blog kunt u meer lezen over de herkomst van onze tafelpoten.

Wanneer het ontwerp klaar is, wordt er een technische tekening van gemaakt, die we gebruiken voor het verdere productieproces.

Productie

Op basis van de technische tekening wordt er, op de millimeter nauwkeurig, een mal gemaakt. Het maken van zo’n mal komt heel precies, want deze geldt als basis voor hoe de poten er uiteindelijk uit komen te zien.

In de mal wordt vloeibaar metaal gegoten, waarna het verhardingsproces begint. Nadat het gietijzer is uitgehard, wordt de tafelpoot voorzichtig uit de mal gehaald en worden zo nodig oneffenheden weggeslepen. Daarna wordt de bovenkant van de tafelpoot vlak geschuurd, zodat hij goed onder de tafel past.

Behandeling

Nadat het gietproces klaar is en de poten zo nodig zijn bijgewerkt, begint de behandeling van de gietijzeren poten. De poot wordt eerst grondig stofvrij en vetvrij gemaakt. Daarna behandelen we de poot eerst met een anti-roest primer, waardoor de kans op roesten minimaal is. Als laatste wordt de tafelpoot in de gewenste kleur gespoten. Benieuwd welke afwerkingsmogelijkheden wij aanbieden? Klik dan hier. Mocht u een kleur willen die niet binnen de standaardmogelijkheden valt? Neem dan contact met ons op! Wij denken graag met u mee. Onze tafelpoten kunnen in elke kleur behandeld worden.

Foto gietijzeren poten Detroit