In deze blog leggen we precies uit hoe je jouw tafelpoten het makkelijkst kunt monteren onder jouw tafelblad. We leggen stap voor stap uit wat je moet doen en geven een paar handige tips.

Wat heb je nodig?

Houtdraadbouten met ringen (bij bankjes worden ook wel slotbouten gebruikt)
Boormachine + boor
(Dop)sleutel
Evt. constructielijm en vaseline

Stap 1: Positie bepalen

Het bepalen van de positie van de tafelpoten is van een aantal dingen afhankelijk. Ten eerste moet je er voor zorgen dat de stoelen onder de tafel geschoven kunnen worden. Houd dus rekening met de afmeting van de stoelen bij het bepalen waar de tafelpoten moeten komen. Je kunt er ook voor kiezen om een stoel aan de kopse kant neer te zetten. Dan moeten de tafelpoten wat meer naar binnen komen te staan.

Er zijn dus geen standaard maten voor het bepalen van de positie.

Wil je de ruimte rondom je tafel zo goed mogelijk benutten? Kies dan voor onze matrix-tafelpoot (ook wel spin-tafelpoot genoemd). Deze tafelpoot wordt in het midden van het tafelblad bevestigd,

Stap 2: Boren

Bepaal de boordiepte:

Neem een boor met een iets kleinere diameter dan de bouten die u gaat gebruiken. Meet de dikte van het tafelblad en haal daar +- een centimeter vanaf. Plak een stukje schilderstape op de boor om de diepte te markeren. Boor vervolgens de gaten.

Stap 3 : Bevestigen

Plaats de tafelpoten op de gaten. Omdat de gaten in de tafelpoot doorgaans groter zijn dan de gaten die u geboord heeft, moeten de poten ook uitgemeten worden. Dit doet u door de positie van de poot zowel vanaf de kopse kant als de lange kant van de tafel te meten. Wanneer u de juiste positie heeft gevonden, draait u de houddraadbouten in het hout. Zorg dat er nog een ringetje tussen de bout en tafelpoot komt.

Voor extra stevigheid zou u de boorgaten ook eerst kunnen opvullen met een constructielijm.

Tips:

Bij zeer harde houtsoorten kunnen ook bouten met fijn schroefdraad gebruikt worden.
Wanneer het aandraaien van de bouten erg zwaar gaat kun je deze insmeren met wat vaseline.